Bästa musikprogram 2011, 2009, 2008, 2007 Varje Torsdag 19:00 - 21:00 i Studentradion 98,9





måndag 31 augusti 2009

Tre framemotsedda svenska skivsläpp

Det svenska skivåret 2009 har hittills, i jämförelse med övriga på 00-talet, känts rätt så blasé. Även om det finns exempel på bra skivsläpp från i år (Fever Ray, Lonely Dear, JJ, Bob hund, existensminimum, Anna Järvinen, m.fl.), saknar de alla samma strålglans som "Deep Cuts", "Känn ingen sorg..", Lesser Matters" eller "Markusevangeliet". Nu står hoppet till höstens skivskörd, att rädda musikåret 2009. Här är tre skivsläpp som jag ser lite extra mycket fram emot:







[Ingenting] - Tomhet, idel tomhet (release 9/9)

Efter sångaren Christoffer Sanders Jesus & Mary Chains-inkarnerade Pippi Långstrump-utflykt, på soloplattan "Hej och hå" från i maj, bland annat innehållandes den fantastiska "Äppelöga", tidigare inspelad av Anna Järvinen på hennes andra skiva "Man var bland molnen", finns all anledning att tro på förhandssnacket. Nya skivan med [ingenting] SKA vara fantastisk. Nu återstår det att se ifall förhandshypen bara är ett luftslott. Den som vill förhandslyssna, kan tanka ner singeln "Halleluja! ", från skivbolaget labradors hemsida, som du hittar här.







Asha Ali - Hurricane (release: 7/10)

Asha Alis debut växte sig väldigt stark direkt efter bara några lyssningar 2006, och den nya skivans två första singlar "The Time is Now", och "Hurricane", är båda väldigt fina. Förhoppningsvis är hela skivan lika bra, och kan då kanske verka som plåster på såren för alla de som, likt jag, kände en rätt stor besvikelse över Regina Spectors halvtråkiga platta "Far" som släpptes i Juni. Missa henne inte när hon kommer till stan den 19:e september, för att spela på klubb velvet, på v-dala nation.







Markus Krunegård - Prinsen av Peking & Lev som en gris, dö som en hund (release: 14/10)

Klart att förväntningarna är höga när hela Svenska popscenens Håkan Hellström jr. lyfter på låtburkslocket och släpper nytt, dessutom dubbelt. Den förstnämnda skivan ska, enligt pressreleasen vara en välpolerad popskiva, som Mauro Scocco låtit sitt ljus lysa över, bl.a. känns hans patenterade Sarah-sound direkt igen i första singeln "hela livet var ett disco", som redan snurrar i radion. Den andra skivan är suggestiv och progressiv. För egen del tror jag nog mest på den första. Markus Krunegård har alltid varit som bäst i de glatta småsentimentala flanger-ljudmattorna. Dessutom är "Hela livet var ett disco", en förbannat bra låt, som ger mersmak. Kolla videon till den här.

/Mattias

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar